In het hart van Toscane aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata ligt het kleine dorpje Bagno Vignoni. Het dorpje heeft maar een paar inwoners, maar wel een bijzonder dorpsplein in de vorm van een warmwaterbekken. In de zomervakantie van 2016 zijn we hier naar toe gereden.

Het dorp ligt zo’n 40 kilometer onder Siena en zo’n 25 kilometer vanaf de snelweg van Florence naar Rome. De weg er naartoe voert je door prachtig Toscaanse heuvellandschappen. Je merkt dat je in de buurt komt wanneer je de 1732 meter hoge uitgedoofde vulkaan Monte Amiate ziet opdoemen.

Het verleden

Wanneer je met de auto komt, kun je buiten het dorp parkeren op een betaald parkeerterrein. Vlakbij het parkeerterrein liggen de ruïnes van de oude baden die door de Etrusken en de Romeinen zijn gebouwd. Als je hier de heuvel af kijkt, zie je onderaan een natuurlijk gevormd bassin waar je gratis in kunt baden.

Het Dorpsplein

Het dorpsplein heeft de toepasselijke naam Piazza delle Sorgenti, ofwel plein van de bronnen. Het bestaat uit een zestiende eeuwse rechthoekig bassin van 49 bij 29 meter. Een natuurlijke warmwaterbron zorgt ervoor dat dit water een temperatuur van 52 graden Celsius heeft. Veel pelgrims die in het verleden via de Via Francigena van over heel Europa naar Rome trokken hebben gebruik gemaakt van dit bassin. Ook Paus Pio II, Caterina da Siena , Lorenzo de Medici hebben in dit bassin gezwommen. In de in 1982 door Andrej Tarkovski gemaakte film Nostalgia zijn ook een aantal opnames van dit bassin te zien.

Maar helaas mag je niet  meer zwemmen in dit bassin. Bij het hotel in het dorp, Hotel Posta Marcucci, is het nog wel mogelijk om te zwemmen in het thermale water. Ook kun je gebruik maken van het natuurlijke bassin onder aan de heuvel.

Je kunt helemaal rondom het bassin lopen en genieten van de prachtige historische gebouwen.

Natuurlijk bassin

Onderaan de heuvel ligt er bij de rivier de Orcia een natuurlijk bassin dat je via een pad kunt bereiken vanaf de ruïnes van de oude thermale baden. Hier kun je zelf genieten van het heerlijke warme water.