In 2018 zijn we naar Ligurië getrokken, de streek in Italië die langs de westkust van Italië van Frankrijk naar Toscane doorloopt. Deze streek wordt ook wel de bloemenriviera genoemd. Wij zaten in een huis in Lerici vlakbij La Spezia en hebben deze vakantie Lerici, La Spezia, Tellaro, Cinque Terre (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore), Portovenere, Portofino, en Genua bezocht. Hier wat highlights van onze vakantie.

Lerici – Casa Amalia

Lerici – kasteel

Lerici – haven

Portovenere – San Pietro

Portovenere – haven

Portovenere – San Pietro

Cinque Terre – Riomaggiore

Cinque Terre – Riomaggiore

Cinque Terre – Riomaggiore

Cinque Terre – Vernazza

Cinque Terre – Monterosso

Cinque Terre – Manarola

Portofino

Genua – Centro Storico

Genua – Piazza de Ferrari

Genua

Genua – winkelstraat

Lerici

Ons appartement in Lerici lag op 50 meter afstand van de baai van La Spezia. Deze wordt heel mooi ook wel de baai van de dichters genoemd, of in het Italiaans de Golfo dei Poeti, omdat deze baai vroeger heel populair was bij dichters. Beeldbepalend voor Lerici is het enorme kasteel. Tijdens de openingstijden van het kasteel kun je hier gratis naar boven klimmen om van het uitzicht te genieten. Je hebt hiervandaan een prachtig uitzicht over Lerici en San Terenzo. In de verte kun je Portovenere zien liggen. Lerici heeft een bescheiden strand, waar wel heel veel strandventers rondlopen.

Portovenere

Portovenere ligt aan de andere kant van de baai van La Spezia en is vanuit Lerici met de boot of de auto te bereiken. Portovenere is tevens het zuidelijke startpunt voor de boottochten richting Cinque Terre, maar wordt zelf ook wel het zesde pareltje van Cinque Terre genoemd. Wij vonden het een leuk stadje met de prachtige hoge gekleurde huizen aan de haven en de gezellige steegjes daarachter met allerlei winkeltjes. Dit dorp heeft twee blikvangers, de 13e eeuwse kerk de San Pietro, opgetrokken uit wit en zwart marmer en het hoger gelegen kasteel, Castello Doria. Vanuit dit kasteel heb je een mooi uitzicht over de baai en over de San Pietro. Hiernaast het uitzicht op de kerk vanaf het kasteel.

Cinque Terre

De dorpjes van Cinque Terre zijn per boot (behalve Corniglia) en trein te bereiken, daarnaast loopt er nog een wandelpad tussen de dorpjes. Helaas was het wandelpad op meerdere plekken afgesloten als gevolg van aardverschuivingen. Het pad dat wij wilden lopen, de beroemde Via dell’Amore tussen Riomaggiore en Manarola, was helaas ook dicht. Maar je kunt met boot en trein van dorpje naar dorpje trekken, en de dorpjes bekijken. Erg leuk.

Portofino

Wanneer je vanuit La Spezia de snelweg naar Genua pakt en bij Rapallo de afslag neemt, kun je naar Portofino rijden. Het is een luxe badplaats waar veel exclusieve winkels en grote jachten zijn te vinden. De haven ligt prachtig verscholen in een baai. Er komen is nog wel een dingetje, want parkeren is er vrij lastig. Wij werden ruim voor het plaatsje door de carabinieri teruggestuurd en hebben onze auto op een parkeerplaats geparkeerd en daar vervolgens de bus gepakt. Je kunt ook met de boot vanuit Rapallo er komen. Het mooiste uitzicht op Portofino heb je bij de kerk San Giorgio (zie hiernaast).

Genua

Genua is de hoofdstuk van Ligurië. Het is een stad met meerdere kanten. De oude haven, Porto Antico, is gerenoveerd en trekt veel toeristen. Hier vind je onder andere de veerboten naar Corsica en Sardinië. Achter de oude haven ligt het oude middeleeuwse centrum, Centro Storico. Een netwerk van allemaal kleine steegjes met kleine winkeltjes. Erg gezellig.

Loop je verder door dan kom je bij Piazza De Ferrari uit. Hier zijn de grotere winkelstraten te vinden.

Categorieën: Italië